domingo, 25 de marzo de 2007

“Els accidents laborals suposen pèrdues humanes, econòmiques i temporals”

Els accidents laborals no suposen només un cost humà, sinó que a més a més fan ballar la productivitat i la competitivitat de les empreses, ja que impliquen la pèrdua de jornades laborals i un important esforç econòmic que ha de cobrir sous i cotitzacions a la seguretat social. L’any passat, sense anar més lluny, es varen perdre 3.181.384 jornades i prop de 232 milions d’euros.
Mar Serna, la consellera de treball, considera que les empreses catalanes, per tal de ser competitives han d’invertir part dels seus ingressos en la prevenció de riscos laborals, és a dir, no només han de tenir les instal·lacions en regla, sinó que també han de formar als seus treballadors per tal que aquests puguin preveure els riscos per sí mateixos.
Durant el 2006 s’ha registrat un augment del 34,5% en els accidents laborals mortals, però per altra banda, el nombre d’accidents laborals greus ha disminuït un 15,6%. Comparant aquestes dades amb les dels set anys anteriors, les xifres revelen que la sinistralitat tendeix a la baixa, és a dir, s’està produint un descens progressiu en el nombre d’accidents laborals.
Tot i que les dades no deixen de ser esgarrifoses, cal tenir en compte que l’índex de sinistralitat laboral català és inferior a l’espanyol en tots els tipus d’accidents. La resta de l’estat registra un 1,2% més d’accidents que Catalunya.
Malgrat els cursos de prevenció, a vegades és impossible evitar un accident, ja que cal tenir en compte que el 52% dels accidents laborals mortals succeïts el 2006 es van produir per causes naturals o accidents de trànsit, fet que impossibilita en gran mesura la prevenció. Per lluitar contra la sinistralitat laboral, la conselleria de treball està discutint un acord amb els mossos d’esquadra pel qual aquests rebran una formació en matèria de prevenció de riscos. S’establirà d’aquesta manera una mena de protocol que permetrà una acció conjunta per evitar els accidents. D’aquesta manera els mossos podran detectar la falta de mesures de seguretat o la imprudència dels treballadors i aturar la tasca que s’estigui duent a terme fins a l’arribada dels inspectors de treball.

No hay comentarios: