lunes, 16 de abril de 2007

ELS VERDS-ALTERNATIVA VERDA (EV-AV)


Una alternativa a les esquerres ecologistes

EV-AV és un partit polític ecologista i catalanista, que integra una organització cívico-política (ONG) en el seu si. Va sorgir l'any 1983 a la Bisbal d'Empordà a partir de l'herència ideològica i política del Moviment Ecologista Català. EV-AV creia en la necessitat de crear un instrument d'acció política essencialment ecologista, que reforcés la feina de les associacions ecologistes.

Inicialment, EV-AV va ser un partit independent. Als anys noranta va ser una de les organitzacions que va impulsar el procés d'unitat entre les diverses corrents polítiques verdes catalanes. Aquest procés va concloure amb la creació, l'any 1993, de la Confederació Ecologista de Catalunya (C.E.C), un òrgan que pretenia augmentar l'èxit dels partits verds catalans mitjançant la seva unió.
Els resultats electorals no van ser els esperats, però van ser els suficients perquè l'esquerra catalana (IC, ERC i PSC) convertís el recolzament dels ecologistes en una necessitat. Tots volien donar el toc verd als seus programes, però finalment va ser IC qui va aconseguir el recolzament formal dels verds al 1994. Aquesta coalició es coordinava a través d'una comissió d'enllaç que acordava les polítiques a seguir. Per als verds l'acord suposava l'accés a les institucions. Per primera vegada a la primavera de 1995 un regidor verd (en Josep Puig) va accedir a l'Ajuntament de Barcelona.

De totes maneres, les discrepàncies en les polítiques d'aliances van portar al desmembrament de la C.E.C al març de 1998. Josep Puig i Joan Oms, dos dels principals líders, van ser suspesos de militància juntament amb sis consellers més. Després de la crisis d'EV-C.E.C, l'organització política d'Alternativa Verda va ser refundada l'estiu de 1999 amb la denominació Els Verds-Alternativa Verda. Des d'aleshores els seus objectius es mouen al voltant de la promoció d'uns models de cultura i uns estils de vida sostenibles. Treballen per la construcció d'una Catalunya ecològicament equilibrada i sostenible a nivell econòmic, social i cultural. EV-AV vol reunir entre les seves files a professionals de diverses disciplines, com l'art, la cultura, la comunicació, la tècnica, el medi ambient, les ciències de la terra entre d'altres, per plantejar alternatives al model productivista defensat per la majoria de partits. Es pretén donar resposta als grans problemes ambientals que afecten la nostra vida quotidiana i la seguretat ecològica de les generacions futures. EV-AV aposta per la introducció del debat del decreixement, que pretén conscienciar a la gent de l'ús excessiu de les energies convencionals.

L'objectiu immediat del partit se centra en les pròximes eleccions municipals que tindran lloc el proper 27 de Maig. EV-AV presenta candidatures a diversos pobles de Girona i a Barcelona ciutat.
El candidat d'EV-AV a l'ajuntament barceloní és Josep Puig i Boix. És enginyer industrial diplomat en enginyeria biomèdica, enginyeria del Medi Ambient, Ecologia i Gestió Ambiental. Va participar en el moviment ecologista català des dels anys setanta i va ser un dels fundadors d'EV-AV, partit on milita des d'aleshores. En una entrevista telefònica va parlar sobre la seva experiència a la regidoria de "ciutat sostenible" a l'Ajuntament de Barcelona del 1995 al 1999. El candidat, remarca la importància d'aconseguir representació a l'ajuntament barceloní, però de no aconseguir-la, assegura que el partit seguirà treballant amb les associacions ecologistes on coordinen activitats tot l'any. Puig afirma: "el que més desitgem no és el poder sinó fer canviar les coses". D'aquesta afirmació es pot deduir que de no aconseguir representació política al consistori seguiran actuant com una "plataforma de pressió política".
Els resultats obtinguts a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2006 van apuntar EV-AV com la primera força política extraparlamentària a Girona i Tarragona. Van aconseguir 1.787 vots (0,66%) i 1.341 vots (0,47%) respectivament. Aquest fet deixa entreveure una certa recuperació de l'espai polític ecologista independent a les comarques catalanes.

4 comentarios:

Eugeni Madueño dijo...

El titol del bloc ha de ser:

DIARI DE L'ANNA

dIARI DE PRÀCTICA PERIODÍSTICA HAURIA DE SER EL SOTSTÍTOL

Eugeni Madueño dijo...

El titol del bloc ha de ser:

DIARI DE L'ANNA

dIARI DE PRÀCTICA PERIODÍSTICA HAURIA DE SER EL SOTSTÍTOL

Eugeni Madueño dijo...

Falten fotos
i una mica més d'entusiasme

Eugeni Madueño dijo...

Continuen faltant fotos